اضطراب ریاضی در دانش آموز و راه های درمان آن

اضطراب ریاضی در دانش آموز و راه های درمان آن

ترس و اضطراب، صورت طبیعی در انسان ها وجود دارد و اگر از دید مثبت به آن دو نگاه کنیم نه تنها باعث پیشرفت و بقای جامعه می شود بلکه نیاز روزانه بشر برای رشد و ارتقای ذهنی نیز خواهد بود. اضطراب ریاضی زمانی به وجود می آید که احساس درماندگی ذهنی که امکان بروز علائم جسمی نیز دارد، در موقعیت های حل مسائل ریاضی ظاهر می شود. اضطراب ریاضی در دانش آموزان و بزرگسالان در سطوح آن مختلف وجود دارد.در حقیقت اضطراب ریاضی به معنای تنش و دلهره ای است که توانایی دانش آموزان را درحل مسائل و محاسبات تحت تاثیرخود قرارمی دهد.

رابطه بین عملکرد دانش آموزان و اضطراب ریاضی

برعکس تفکر عموم رابطه بین اضطراب ریاضی در دانش آموزان و عملکرد شان در این درس، رابطه ی علت و معلول نخواهد بود. بنابر تحقیقات و آزمایشات انجام شده افزایش اضطراب ریاضی در دانش اموزان سبب افزایش بهره وری در ریاضی شده و در بعضی دیگر از دانش آموزان سطح بالایی از اضطراب ریاضی سبب عملکرد ضعیف تر دانش آموزان شده است.

علت های اضطراب یادگیری ریاضی در دانش آموزان 

دیدگاه ها و انتظارات والدین و معلمان درباره ی درس ریاضی

ازبچگی از ریاضی میترسیدم، ریاضی از بقیه ی درس ها سختره، ریاضی هیچ کاربردی تو زندگی نداره، هرکسی نمی تونه توریاضی موفق باشه، اگر میخوای ریاضیو یاد بگیری خیلی باید تمرین کنی و… این جملات منفی که ناخودگاه در اطراف دانش آموزان شنیده می شود، به صورت خودآگاه و ناخود آگاه در مخدوش شدن و آلوده شدن ذهن دانش آموز تاثیر دارد.

اضطراب ریاضی در دانش آموز

این جملات منفی برگرفته از تجربه ی تلخ اطرافیان که میتواند به علت پایین بودن هوش ریاضی- منطقی بوده، باشد و این در حالی است که دانش آموز بسیار هوش منطقی بالایی دارد و کافی است تا استعدادش را بشناسد شنیدین چنین جملاتی سبب اضطراب ریاضی در دانش آموزان می شود.

روش تدریس معلمان و مشکلات سیستم آموزشی

در سیستم آموزشی موردی که در صدر جدول قرار گرفته سرعت عملکرد دانش آموز است، که این مورد سبب افزایش اضطراب ریاضی در دانش آموزان می شود. از طرف دیگر کوتاهی معلم در بروز رسانی روش تدریس برای نسل های جدید و عدم تدریس متفاوت فورمول ها در مسائل مشابه، سبب گمراه و در نتیجه اضطراب ریاضی در دانش آموزان می شود.
اگر معلم ها و دبیر های گرامی با توجه به سبک های یادگیری دانش آموزان و تسلط کافی بر مفهوم کتاب ریاضی، تدریس داشته باشند از حجم انبوهی از اضطراب یادگیری ریاضی کاسته خواهد شد.

یکی از راه حل هایی که سبب کاهش اضطراب یادگیری ریاضی و همچنین افزایش هیجان و اشتیاق داشن آموز به یادگیری می شود، استفاده از بازی فکری ریاضی است. استفاده از بازی فکری ریاضی در شیوه ی تدریس سبب جذب دانش آموز به درس ریاضی شده و بهره وری دانش آموز را تا بالاترین سطح می برد.

محتوای غیرمفید و اضافه گویی های کتاب ریاضی

پراکندگی محتوای کتاب ریاضی و در کل کتاب های آموزشی و عدم انسجام متن سبب گمراهی دانش آموز و در نتیجه اضطراب یادگیری ریاضی و اضطراب ریاضی در حل مسائل می شود وعلت های دیگری همچون: تجربیات منفی دانش آموزان در یادگیری ریاضی، کسب نمرات پایین درامتحانات سال های قبل که بخاطر اضطراب ریاضی بالا بوده، برخورد نامناسب معلم یا والدین درمواجهه با نمرات پایین دانش آموز، مقایسه شدن با همکلاسی های دیگر که از نظر هوش منطقی سطح بالاتری داشته اند، تحقیرشدن توسط همکلاسی ها و …

نشانه های اضطراب یادگیری ریاضی در دانش آموزان

با توجه به شخصیت های متفاوت دانش آموزان در مواجهه با مسائل می توان منتظر نشانه های متفاوتی بود، با این حال در ادامه به چند نشانه مشترک و کلی اشاره می شود.

  • نگرانی بیش از حد با وجود مطالعه ی کافی که اضطراب ریاضی در دانش آموزان منشا می گیرد.
  • دانش آموز با وجود عملکرد بسیار عالی در کلاس و تکالیف باز هم در امتحانات نتیجه مورد قبولی را کسب نمی کند که نشان دهنده افزایش اضطراب ریاضی در زمان امتحان است.
  • با وجود تمرکز زیاد زیاد دانش آموز بر روی صفحه ی امتحان نهایتا در تشخیص نماد ها یا فورمول های ریاضی اشتباه موفق نیست، این مورد نشان دهنده ی اضطراب زیاد که سبب پایین آمدن دقت دانش آموز و در نتیجه تشخیص نادرست می شود.
  • اجتناب از کلاس و حل مسائل که نشان دهنده ی اضطراب یادگیری ریاضی بشدت بالایی است.
  • سواس بیش از حد به درک صورت سوال و زمان زیاد روی سوال گذاشتن و در نتیجه برای پاسخگویی نیاز مند کمک هستند یا صریحا بیان می کنند که درس ریاضی را نمی فهمند

راهکار مقابله با اضطراب ریاضی در دانش آموزان

  • شیوه ی تدریس متفاوت و پر از هیجان در کلاس های عمومی و کلاس های خصوصی سبب کاهش چشم گیر اضطراب یادگیری ریاضی در دانش آموزان خواهد شد.
  • تشویق و ایجاد انگیزه برای دانش آموزان با دادن هدیه های کوچیک سبب افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب ریاضی در دانش آموزان می شود.
  • تاکید روی مفاهیم درس ریاضی به جای حفظ فرمول توسط دانش آموز، سبب فهم عمیق مطالب و کاهش اضطراب ریاضی در دانش آموزان می تواند باشد.
  • تمرین تنفس آگاهانه موقع حل مسائل ریاضی تا دانش آموز از اضطراب و استرس دور شود.
  • فرصت دادن به دانش آموز برای تحلیل و حل مسئله
اضطراب ریاضی در دانش آموز و راه های درمان آن

تدریس ریاضی با روش های نوین در بازی هوشان

یکی از راهکاری موثر دوری از ترس ریاضی و افزایش اشتیاق دانش آموزان را می توان نحوه تدریس ریاضی و یادگیری شیوا تر در نظر گرفت. بنابراین والدین برای قوی کردن پایه علمی دانش آموز همگام با کلاس های مدرسه به دنبال کلاس های تدریس خصوصی ریاضی به صورت آنلاین یا حضوری هستند. شرکت در کلاس های آنلاین ریاضی و کلاس های حضوری ریاضی در مقطع ابتدایی برای دانش آموزان همانند یک اهرم عمل می کند.

کلاس های خصوصی ریاضی ؛ راهکار اصلی برای دوری از ترس ریاضی

در تدریس حضوری ریاضی با توجه به گروه بندی کلاس ها، دانش آموزان با افرادی که در هم سطح هستند، همکلاسی خواهند و این مورد سبب می شود تا درک یکسانی از مسائل داشته باشند و در فرایند یادگیری سرعت و عملکرد معلم و دانش آموز افزایش می یابد.

ارتباط با جمع های متفاوت از مقطع ابتدایی سبب می شود تا دانش آموز از کودکی اعتماد به نفس و عزت نفس کاملی پیدا کند و در آینده برای ارائه هر چیزی آماده باشد، این مورد یک از پر رنگ ترین تغییراتی است که در دانش آموزان در کلاس های حضوری ریاضی مشاهده می شود.

حل تمارین متفاوت ریاضی، لحاظ تناسب مطلب و اهمیت موضوع توسط معلم و دانش آموز در کلاس های حضوری ریاضی نسبت به مدارس یا کلاس های عمومی سبب آشنا شدن و عادت کردن چشم دانش آموز به عنوان سوال ها و پرسش ها می شود. که این مورد زنجیره ی موفقیت و اشتیاق دانش آموز به تدریس حضوری ریاضی چندین برابر خواهد کرد.

دیدگاه‌ها ۰